Tratament farmacologic

Într-o luptă pe viață și pe moarte, cum este cea cu tutunul, e bine să vă asigurați că aveți la dispoziție cel mai puternic arsenal de luptă. Acolo unde există cabinete medicale şi personal medical specializat, apelaţi la sfatul acestora şi beneficiaţi de experienţa acumulată. Medicina modernă pune la dispoziţia fumătorilor dornici să se lase de fumat câteva mijloace medicamentoase pentru combaterea simptomelor neplăcute ale sevrajului: guma nicotinică, plasturele nicotinic şi preparatele de bupropion.
Terapia cu bupropion (Zyban) se începe cu minimum o săptămână înainte de ziua planificată a abandonării fumatului. De regulă se începe cu un comprimat dimineaţa timp de 3 zile sau 6-7 zile, după care se creşte doza la 2 comprimate pe zi la un interval de minimum 8 ore. Terapia continuă fără întrerupere timp de 7-12 săptămâni, iar ca tratament de întreţinere, dacă este cazul, chiar şi până la 6 luni. Ca orice muniţie de calibru mare, acestea trebuie folosite numai la recomandarea şi sub supravegherea medicului. Medicamentele nu ţin loc de voinţă, dar multe persoane care renunţă la fumat beneficiază de mijloacele farmacologice pentru atenuarea manifestărilor neplăcute ale sevrajului. Ca orice substanţe farmacologice, ele au şi unele efecte adverse, dar aceste pot fi reduse la minimum dacă cereţi sfatul unui specialist şi respectaţi recomandările acestuia cu privire la modul de administrare şi dozaj.
O strategie la fel de redutabilă care și-a dovedit utilitatea în cazul multor fumători sunt grupurile de sprijin reciproc. Dacă aveţi posibilitatea de a renunţa la fumat într-un cadru organizat, cum este, de exemplu, programul Adio Ţigări sau concursul Quit&Win, nu ezitaţi să vă înscrieţi. Participarea într-un program public de renunţare la fumat, împreună cu alţi fumători dornici să se elibereze, vă cresc şansele de reuşită. În plus, unele dintre aceste progame oferă și premii substanțiale care vor fi un stimulent binevenit pentru a vă încuraja în direcția bună pe care ați hotărât oricum să porniți.