Începeţi un program de exerciţii fizice aerobice!

Mişcarea este cel mai bun antidot împotriva stresului excesiv şi a creşterii în greutate. Beneficiile activității fizice vor fi maxime dacă respectați câteva reguli de bază. Acestea pot fi memorate uşor folosind cu ajutorul formulei "O-P-T-I-M-A". Fiecare literă a acestui cuvânt vă va aduce aminte de câte o regulă.
O = Observaţie medicală. Consultați un medic înainte de începerea exerciţiilor în special dacă aveți peste 40 de ani - la bărbați, sau peste 50 de ani - la femei, sau dacă suferiți de boli cardiovasculare, diabet zaharat ori alte boli cronice care vă limitează capacitatea de a face efort fizic.
P = Periodicitate zilnică. Specialiştii recomandă ca exerciţiile fizice să fie efectuate în fiecare zi, sau cel puţin 5 zile pe săptămână.
T = Timp de 30 minute. Durata unei reprize de mișcare ar trebui să fie de cel puțin 30 minute. Dacă nu aveți o jumătate de oră întreagă, puteți beneficia de efectele pozitive ale activităţii fizice sub forma mai multor şedinţe de cel puţin 10 minute.
I = Intensitate moderată. Metoda ce mai accesibilă de apreciere a intensității efortului fizic constă în "testul conversaţiei". Dacă în timpul efortului puteţi să vorbiţi fără dificultate, atunci se consideră că sunteţi în limitele unui exerciţiu fizic de intensitate ușoară sau moderată. De obicei, un efort prea intens nu vă va permite să vorbiţi decât cu greutate şi veţi resimţi acest lucru în mod neplăcut.
M = Mediu favorabil. Evitați condiţiile extreme de mediu: temperatura crescută a aerului, umiditatea înaltă, expunerea la razele solare. În cazul temperaturilor scăzute, purtați îmbrăcăminte adecvată. Pentru plimbare sau alergare, alegeți zonele cele mai puțin poluate, evitați traseele cu teren accidentat, și echipați-vă cu încălţăminte adecvată.
A = Agreabil. Cea mai accesibilă formă de mişcare – și pentru mulți, cea mai plăcută - este mersul pe jos. Puteţi alerga, puteți face gimnastică aerobică, înot etc., după preferințe și posibilităţi. Cu cât activitatea fizică aleasă este mai agreabilă, cu atât o veți menține mai ușor pe termen lung.